voorpagina
voorpagina
zoeken
voorpagina

Oogappels van de tsaren

Tsaren en adellijke families verzamelden verwoed de schilderijen van onder andere Rembrandt, Gerard Dou, Willem Heda en Bartholomeus van der Helst.

De Nederlandse kunstmarkt van de zeventiende eeuw was uniek in die tijd. De verscheidenheid van de aangeboden werken was groot. Landschappen, stillevens, genrestukken, portretten en historiestukken vormden de belangrijkste categorieën waarin een schilder doorgaans gespecialiseerd was. Het gevolg daarvan was weer dat de kwaliteit van de schilderijen hoog was. Dat maakte het werk zo aantrekkelijk voor verzamelaars. De vrije kunstmarkt in Nederland bood mogelijkheden aan veel talentvolle schilders. Men werkte aanvankelijk voor de binnenlandse markt, omdat er voldoende afname was.

Eind zeventiende eeuw kwam tsaar Peter de Grote voor het eerst in Nederland. De schilderkunst van die tijd overtuigde hem zo zeer dat hij besloot die te gaan verzamelen. De grootste verzamelaar van Rusland was echter Catharina de Grote. Met een bijna ongelimiteerd budget kocht zij alles wat zij wilde.

Tentoonstelling

In de Hermitage van Amsterdam zijn tot en met 27 mei 2018 tientallen schilderijen te zien van zeventiende-eeuwse Hollandse meesters die afkomstig zijn uit de Hermitage in Sint-Petersburg.

Deze lezing vindt plaats op maandag 19 maart 2018

Bibliotheek Aalten, Aalten

Bibliotheek Aalten

Aalten

Bezoekadres

  • Hoogstraat 10
  • 7122 BV  Aalten

Telefoon

  • 088 006 2929

Van 19:30 tot 21:30 uur

10,00 p.p.

Let op

Deze lezing wordt georganiseerd door Bibliotheek Aalten. Kaarten zijn aan de kassa te koop.

Terug naar programma