voorpagina
voorpagina
zoeken
voorpagina

Engagement in de beeldende kunst

Het hoofdthema van de cursus is engagement en hoe zich dat verhoudt tot de beeldende kunst. Engagement is geen nieuw thema in de kunst. Daarom wordt begonnen met een overzicht door de tijd van werken die terug te voeren zijn op engagement om de begripsbepaling duidelijk te maken. Een bekend voorbeeld is de Guernica (1937) van Pablo Picasso.

In het algemeen kan gesteld worden dat oorlog en politieke, economische en sociale misstanden aanleiding kunnen zijn om geëngageerde kunst te maken. Een interessante vraag is of het engagement in een bepaalde kunstuiting als zodanig herkend en geaccepteerd wordt door het publiek. En, ook belangrijk, wordt het als een kúnstuiting gezien?

Kunstenaars die afkomstig zijn uit landen met een koloniale geschiedenis gebruiken dit verleden meer en meer als voedingsbodem voor hun kunst. De inzichten die daaruit voortkomen worden omgezet in een krachtige beeldtaal die recht doet aan hun herkomst. Ook daar zal uitgebreid aandacht aan worden besteed.

Deze cursus vindt momenteel plaats

’t Oude Weeshuis, Nijmegen

’t Oude Weeshuis

Nijmegen – Benedenstad

Bezoekadres

  • Papengas 8
  • Nijmegen

Voorzieningen

  • Lift

Bijeenkomstdata

  • Woensdag 20 sep van 13:30 tot 15:30
  • Woensdag 27 sep van 13:30 tot 15:30
  • Woensdag 4 okt van 13:30 tot 15:30
  • Woensdag 18 okt van 13:30 tot 15:30
  • Woensdag 25 okt van 13:30 tot 15:30

Dit is een Thematische cursus

Thematische cursus
Thematische cursussen hebben betrekking op een bepaald onderwerp uit de kunstgeschiedenis. Tijdens de cursus wordt het onderwerp in kwestie grondig bekeken en besproken aan de hand van beeldmateriaal. Daarnaast is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen. Deze cursussen vereisen geen specifieke voorkennis.

Tentoonstelling

Mooi aansluitend bij dit thema is de overzichtstentoonstelling van de activistische kunstenaar Ai Weiwei in de Kunsthal van Rotterdam, van 30 september tot en met 3 maart 2024. En op de Biënnale van Venetië in 2024 zal Nederland vertegenwoordigd worden door Renzo Martens. Hij leidt al jaren lang een project op een palmolie plantage in de Democratische Republiek Congo. Door kunst te maken en te verkopen kunnen de plantagearbeiders de grond terug kopen en naar eigen inzicht gaan gebruiken.

Terug naar programma
Ik doe mee

Vul het onderstaande formulier in om u aan te melden voor deze cursus.
Na ontvangst neemt Maria Driessen contact met u op.

Annuleren

Velden met een asterisk ( * ) zijn verplicht.