voorpagina
voorpagina
zoeken
voorpagina

De eeuwen van de -ismen

Ideologie en kunst in de 19e en 20e eeuw

Gedurende de 19e en de 20e eeuw volgden de -ismen elkaar in een steeds hoger tempo op, zowel in de beeldende kunst als in de politieke arena. De eerste helft van de 19e eeuw werd gedomineerd door een toenemend nationalisme in reactie op de overheersing van Napoleon. Het eigen land en de eigen geschiedenis werden tot onderwerp van onderzoek en herwaardering

In de tweede helft van de 19e eeuw maakte de wereld kennis met het marxisme, het socialisme, het anarchisme en met een ongebreideld kapitalisme. Een aantal schilders in Parijs veroorzaakten een artistieke aardverschuiving door zelf het heft in handen te nemen. De opdrachtgever was niet langer bepalend, noch de traditie van het overgewaardeerde classicisme. Deze kunstenaars lieten zich leiden door het l’art pour l’art principe. Het realisme en het impressionisme zijn twee stromingen die hieruit voort komen.

Extreme overtuigingen kenmerkten de geschiedenis van de 20e eeuw. Fascisme, nationaal-socialisme en communisme zijn voor altijd verknoopt met hun nietsontziende leiders: Mussolini, Hitler, Stalin en Mao. Beeldende kunst en architectuur kwamen onder toezicht te staan.

Vijf bijeenkomsten gaan besteed worden aan bovenstaand thema waarvan de essentie is hoe ideologie en kunst van invloed zijn op elkaar. En, niet onbelangrijk, waar staan we nu, vandaag de dag? Met welke -ismen hebben we nu te maken?

Dit is een Thematische cursus

Thematische cursus
Thematische cursussen hebben betrekking op een bepaald onderwerp uit de kunstgeschiedenis. Tijdens de cursus wordt het onderwerp in kwestie grondig bekeken en besproken aan de hand van beeldmateriaal. Daarnaast is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen. Deze cursussen vereisen geen specifieke voorkennis.

Vijf bijeenkomsten van twee uur

Terug naar cursussen
Informatie aanvragen

Vul het onderstaande formulier in om informatie aan te vragen over deze cursus.
Na ontvangst neemt Maria Driessen contact met u op.

Annuleren

Velden met een asterisk ( * ) zijn verplicht.