voorpagina
voorpagina
zoeken
voorpagina

De kunst van het verzamelen

In deze cursus kijken we naar verzamelaars en verzamelingen. Het verzamelen van kostbare en bijzondere objecten kent een lange traditie die leidt tot het ontstaan van de hedendaagse musea. Vele daarvan hebben bestaansrecht juist omdat de basis van hun collectie is gelegd door gedreven verzamelaars.

Vanaf de late middeleeuwen werd er door vermogende personen doelgericht verzameld. De meest uiteenlopende kostbaarheden werden bijeen gebracht in de Kunst - und Wunderkammer. Het gaf de verzamelaar status, want de verzameling werd beschouwd als een weerspiegeling van zijn kennis. Bezoekers werden rondgeleid in de privé-musea en moesten vooral onder de indruk raken.

Een bekend en groot verzamelaar in zijn tijd was Jean, hertog van Berry (1340-1416). Hij nam de gebroeders Van Limburg in dienst, die in zijn opdracht getijdenboeken maakten die we tot de mooiste van de wereld rekenen.

Dit is een Thematische cursus

Thematische cursus
Thematische cursussen hebben betrekking op een bepaald onderwerp uit de kunstgeschiedenis. Tijdens de cursus wordt het onderwerp in kwestie grondig bekeken en besproken aan de hand van beeldmateriaal. Daarnaast is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen. Deze cursussen vereisen geen specifieke voorkennis.

Vijf bijeenkomsten van twee uur

Terug naar cursussen
Informatie aanvragen

Vul het onderstaande formulier in om informatie aan te vragen over deze cursus.
Na ontvangst neemt Maria Driessen contact met u op.

Annuleren

Velden met een asterisk ( * ) zijn verplicht.