voorpagina
voorpagina
zoeken
voorpagina

Engagement in de beeldende kunst

Het hoofdthema van de cursus is engagement en hoe zich dat verhoudt tot de beeldende kunst. Engagement is geen nieuw thema in de kunst. Daarom wordt begonnen met een overzicht door de tijd van werken die terug te voeren zijn op engagement om de begripsbepaling duidelijk te maken. Een bekend voorbeeld is de Guernica (1937) van Pablo Picasso.

In het algemeen kan gesteld worden dat oorlog en politieke, economische en sociale misstanden aanleiding kunnen zijn om geëngageerde kunst te maken. Een interessante vraag is of het engagement in een bepaalde kunstuiting als zodanig herkend en geaccepteerd wordt door het publiek. En, ook belangrijk, wordt het als een kúnstuiting gezien?

Kunstenaars die afkomstig zijn uit landen met een koloniale geschiedenis gebruiken dit verleden meer en meer als voedingsbodem voor hun kunst. De inzichten die daaruit voortkomen worden omgezet in een krachtige beeldtaal die recht doet aan hun herkomst. Ook daar zal uitgebreid aandacht aan worden besteed.

Dit is een Thematische cursus

Thematische cursus
Thematische cursussen hebben betrekking op een bepaald onderwerp uit de kunstgeschiedenis. Tijdens de cursus wordt het onderwerp in kwestie grondig bekeken en besproken aan de hand van beeldmateriaal. Daarnaast is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen. Deze cursussen vereisen geen specifieke voorkennis.

Vijf bijeenkomsten van twee uur

Terug naar cursussen
Informatie aanvragen

Vul het onderstaande formulier in om informatie aan te vragen over deze cursus.
Na ontvangst neemt Maria Driessen contact met u op.

Annuleren

Velden met een asterisk ( * ) zijn verplicht.