voorpagina
voorpagina
zoeken
voorpagina

Het tijdperk van Gustav Klimt

Vanaf 7 oktober tot en met 8 januari 2023 is er in Het Van Goghmuseum in Amsterdam een tentoonstelling te zien met de titel “Gustav Klimt, inspired by Rodin, Van Gogh, Matisse”. Museum Belvedere in Wenen levert spectaculaire bruiklenen voor de tot standkoning van deze tentoonstelling. Er zijn vijftig werken van Klimt te zien en vijftig werken van tijdgenoten.

Onderzoek heeft aangetoond dat onder andere Rodin, Matisse, Lautrec en Jan Toorop van invloed zijn geweest op de ontwikkeling van het werk van Klimt. Een mooie aanleiding om het leven en werk van Gustav Klimt (1862-1918) nader te bekijken tegen de achtergrond van zijn woonplaats Wenen.

Ten tijde van Klimt was Wenen de hoofdstad van het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije en het bestuurlijk centrum van de dubbelmonarchie. Een aantal markante bewoners van de stad zullen de revue passeren, zoals Gustav Mahler, Arnold Schönberg, Arthur Schnitzler, Sigmund Freud en Ludwig Wittgenstein. Ook aandacht voor de architectuur en het leefklimaat in Wenen, dat toen een aantrekkelijke metropool was voor velen.

In 1897 behoorde Klimt tot één van de mede-oprichters van de Wiener Secession. Samen met Koloman Moser, Josef Hoffmann, Joseph Olbrich, Otto Wagner en Oskar Kokoschka vormden zij een invloedrijke groep op het gebied van beeldende kunst, architectuur, toegepaste kunst en vormgeving.

Een aantal jaren later werd de Wiener Werkstätte opgericht, waar Klimt ook voor werkte. Daar sloten zich vele vrouwen bij aan en aan hun werk zal ruimschoots aandacht worden besteed.

Dit is een Thematische cursus

Thematische cursus
Thematische cursussen hebben betrekking op een bepaald onderwerp uit de kunstgeschiedenis. Tijdens de cursus wordt het onderwerp in kwestie grondig bekeken en besproken aan de hand van beeldmateriaal. Daarnaast is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen. Deze cursussen vereisen geen specifieke voorkennis.

Vijf bijeenkomsten van twee uur

Terug naar cursussen
Informatie aanvragen

Vul het onderstaande formulier in om informatie aan te vragen over deze cursus.
Na ontvangst neemt Maria Driessen contact met u op.

Annuleren

Velden met een asterisk ( * ) zijn verplicht.