voorpagina
voorpagina
zoeken
voorpagina

Kijken naar goede papieren!

In het Teylersmuseum in Haarlem zijn nu tekeningen te zien van Leonardo da Vinci (1452-1519). Het zijn koppen van karakters die Da Vinci waarnam, vervolgens tekende en dan later gebruikte voor het religieuze werk dat hij in opdracht maakte, zoals Het Laatste Avondmaal. Teylers Museum heeft in eigen bezit ook tekeningen van Michelangelo (1475-1564) en Rafaël (1483-1520). Eerder zijn daar exposities aan gewijd en dat lokte veel mensen naar het museum. Dat is logisch, want het gaat om „De grote drie”.

Hoe worden tekeningen van beeldend kunstenaars echter over het algemeen gewaardeerd? Zijn tekeningen sexy genoeg om er een cursus aan te besteden? Het antwoord op de laatste vraag is volmondig ja! En de eerste vraag is één van de aanleidingen om deze cursus te gaan geven.

In het algemeen kan gesteld worden dat er minder aandacht is voor tekeningen dan voor schilderijen en beelden. De laatst genoemde worden veelal gezien als „het echte werk” en de tekening als de schets die daar ter voorbereiding aan vooraf ging. Zo kan het gaan, maar de tekening dient ook andere doelen.

De cursus bestrijkt de periode vanaf de Renaissance tot nu. In de tijd worden de tekeningen van bekende en minder bekende kunstenaars getoond, waarbij wordt ingegaan op de functie van de tekening en de waardering ervan binnen het oeuvre van de kunstenaar. Waar nodig wordt het verband getoond tussen de tekening en het schilderij of beeld waaraan het gerelateerd kan worden. Van Da Vinci, Rembrandt, Bernini, Tiepolo tot Beuys, Cornelissen, Noble en Dikken. Neem deel aan deze verrassende en veelzijdige cursus.

Cursus

Vijf bijeenkomsten van twee uur

Terug naar cursussen
Informatie aanvragen

Vul het onderstaande formulier in om informatie aan te vragen over deze cursus.
Na ontvangst neemt Maria Driessen contact met u op.

Annuleren

Velden met een asterisk ( * ) zijn verplicht.