voorpagina
voorpagina
zoeken
voorpagina

Veelzijdig Amerika

Een overzicht van de moderne Amerikaanse schilderkunst

De ontwikkeling van de Amerikaanse schilderkunst is beïnvloed door Europese kunstenaars. Kenmerkend voor de Amerikaanse schilderkunst is het realisme. Vanaf de jaren zestig heeft de Amerikaanse schilderkunst voldoende potentie om zelf haar koers en richting te bepalen. Het realisme blijft echtereen constante factor.

De ontwikkeling van de Amerikaanse schilderkunst is beïnvloed door Europese kunstenaars. Tijdens de eerste les gaan we zien hoe dat proces zich voltrok. Kenmerkend voor de Amerikaanse schilderkunst is het realisme. Dat vond veel navolging en daarin waren vóór 1945 twee stromingen te onderscheiden: de sociaal-realisten en de regionalisten. Echter de meest spraakmakende schilder voor 1950 was Edward Hopper (1882-1967) en hij ontwikkelde een zeer persoonlijke realistische stijl. Als we kijken naar schilderijen van Hopper dan is het of wij naar een filmset kijken en zo is het ook: de filmindustrie liet zich door Hopper inspireren.

De aanwezigheid van Piet Mondriaan in New York (1940-1944) liet zijn sporen na. Een aantal jaren na de dood van Mondriaan in 1944 begonnen schilders, zoals Barnett Newman en Mark Rothko, grote doeken te voorzien van enkel kleuren. De stijl werd benoemd als Color Field Painting.

Vanaf de jaren zestig heeft de Amerikaanse schilderkunst voldoende potentie om zelf haar koers en richting te bepalen. Het realisme blijft een constante factor.

In deze cursus zal de veelzijdigheid van de Amerikaanse schilderkunst in samenhang met de context van de tijd uitgebreid aan bod komen.

Dit is een Thematische cursus

Thematische cursus
Thematische cursussen hebben betrekking op een bepaald onderwerp uit de kunstgeschiedenis. Tijdens de cursus wordt het onderwerp in kwestie grondig bekeken en besproken aan de hand van beeldmateriaal. Daarnaast is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen. Deze cursussen vereisen geen specifieke voorkennis.

Vijf bijeenkomsten van twee uur

Terug naar cursussen
Informatie aanvragen

Vul het onderstaande formulier in om informatie aan te vragen over deze cursus.
Na ontvangst neemt Maria Driessen contact met u op.

Annuleren

Velden met een asterisk ( * ) zijn verplicht.