voorpagina
voorpagina
zoeken
voorpagina

Veelzijdig Amerika

Schilderkunst vanaf 1945

Toen Piet Mondriaan in 1940 aankwam in Amerika werd hij enthousiast onthaald. Zijn werk genoot bekendheid en werd als een innovatief beschouwd. Ruim een decennium na zijn overlijden in 1944, zijn een aantal schilders, waaronder Barnett Newman en Mark Rothko, bezig grote doeken te voorzien van enkel kleuren. Hoewel ieder er op zijn eigen wijze invulling aan geeft, wordt het genre benoemd als Color Field Painting. Deze manier van werken wordt in relatie gebracht met de persoon en het werk van Piet Mondriaan.

Er was echter méér gaande in de Amerikaanse schilderkunst voor de komst van Mondriaan. Het realisme vond veel navolging en daarin waren twee stromingen te onderscheiden: de sociaal-realisten en de regionalisten.

Echter de meest spraakmakende schilder was Edward Hopper (1882-1967) en hij ontwikkelde een zeer persoonlijke realistische stijl. Als we kijken naar schilderijen van Hopper dan is het of wij naar een filmset kijken en zo is het ook: de filmindustrie liet zich door Hopper inspireren.

Dit is een Thematische cursus

Thematische cursus
Thematische cursussen hebben betrekking op een bepaald onderwerp uit de kunstgeschiedenis. Tijdens de cursus wordt het onderwerp in kwestie grondig bekeken en besproken aan de hand van beeldmateriaal. Daarnaast is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen. Deze cursussen vereisen geen specifieke voorkennis.

Vijf bijeenkomsten van twee uur

Terug naar cursussen
Informatie aanvragen

Vul het onderstaande formulier in om informatie aan te vragen over deze cursus.
Na ontvangst neemt Maria Driessen contact met u op.

Annuleren

Velden met een asterisk ( * ) zijn verplicht.