voorpagina
voorpagina
zoeken
voorpagina

Johan Maelwael

De naam Johan Maelwael (1370-1415) zal de meeste mensen niet echt bekend voorkomen. Dat kan van zijn neven niet worden gezegd; de gebroeders van Limburg zijn wereldberoemd door de getijdenboeken die zij maakten voor Jean, Duc de Berry.

De gebroeders, Herman, Johan en Paul van Limburg zijn omstreeks het jaar 1400 echter door hun oom geïntroduceerd .

Maelwael werkte bijna twintig jaar in Frankrijk voor het Bourgondische hof, nadat hij eerst aan het Gelders hof werkzaam was geweest. Deze uit Nijmegen afkomstige schilder slaagde erin hofschilder en kamerdienaar te worden van Filips de Stoute en Jan zonder Vrees en dat getuigde van zijn talent.

De schilderijen die aan hem kunnen worden toegeschreven tonen groot vakmanschap gekoppeld aan een grote mate van uitdrukkingskracht. Tijdgenoot en beeldhouwer Claus Sluter werkte met Maelwael in het klooster van Champmol. Sluter kwam vermoedelijk uit Haarlem. Een bundeling van grote talenten uit de Noordelijke Nederlanden die werkzaam waren voor heersers van formaat in de late Middeleeuwen. Dat is zeker opmerkelijk te noemen.

De lezing zal aandacht besteden aan het werk en leven van Maelwael, zijn opdrachtgevers en zijn omgeving. Pracht en praal zullen getoond worden naast het verhaal van een paar Hollandse jongens wier talent hen in staat stelde te werken voor de toenmalige jetset.

Lezing

Tijdsduur: twee uur

Terug naar lezingen
Informatie aanvragen

Vul het onderstaande formulier in om informatie aan te vragen over deze lezing.
Na ontvangst neemt Maria Driessen contact met u op.

Annuleren

Velden met een asterisk ( * ) zijn verplicht.