voorpagina
voorpagina
zoeken
voorpagina

Rubens, Van Dyck en Jordeans

De Hermitage in Amsterdam toonde in 2012 schilderijen en tekeningen van de Vlaamse meesters van de barok. Deze zijn afkomstig uit de Hermitage St. Petersburg.

Peter Paul Rubens (1577-1640) was een graag geziene gast aan de Europese hoven, waar hij als kunstenaar en als diplomaat zeer gewaardeerd werd. Eén van zijn beroemdste werken, de Kruisafname, was in Amsterdam te zien.

Anthonie van Dyck (1599-1641) werkte voor Rubens, voor twee Engelse koningen en voor de aristocratie van Genua. Zijn grootste faam verwierf hij als portretschilder, maar ook zijn historiestukken zijn van een hoogstaande kwaliteit.

Jacob Jordaens (1593-1678) schilderde historiestukken en portretten, maar ook zeer expressieve genrestukken. Na de dood van Rubens en Van Dyck werd Jordaens vaker gevraagd om grote opdrachten uit te voeren, zoals bijvoorbeeld voor de Oranjezaal in Huis ten Bosch.

Tijdens deze les verdiepen we ons in de schilderkunst van Rubens, Van Dyck en Jordaens. Daarbij wordt aandacht geschonken aan de stijl waarin zij werkten, de onderwerpkeuze, de invloed van de tijd en overeenkomsten en verschillen tussen de drie schilders.

Lezing

Tijdsduur: twee uur

Terug naar lezingen
Informatie aanvragen

Vul het onderstaande formulier in om informatie aan te vragen over deze lezing.
Na ontvangst neemt Maria Driessen contact met u op.

Annuleren

Velden met een asterisk ( * ) zijn verplicht.