voorpagina
voorpagina
zoeken
voorpagina

Lezingenaanbod

Van Jongkind tot Oudenaarde

Rood uit de kunstLezing

De rode draad, het rode boekje, in de rode cijfers, rood van schaamte… Dit is slecht een kleine greep uit de hoeveelheid begrippen en uitdrukkingen waarin de kleur rood voorkomt.

Tijdsduur: twee uur

Rembrandt van RijnLezing

Vanaf 12 februari toont het Rijksmuseum een groots overzicht van de late werken van Rembrandt van Rijn. Een mooie aanleiding voor een lezing door kunsthistorica Maria Driessen.

Tijdsduur: twee uur

Miniaturen de wereld in het kleinLezing

Een les over miniaturen is een feest voor het oog! De originaliteit en de kunde van de vaak anonieme makers zijn ongekend groot. Reden genoeg om hier eens beter naar te kijken.

Tijdsduur: twee uur

Louise BourgeoisLezing

Op 29 mei 2010 overleed de kunstenares Louise Bourgeois op 99-jarige leeftijd. Het Gemeentemuseum in Den Haag opende daarna op 11 september 2010 een tentoonstelling waar haar werk te zien was.

Tijdsduur: twee uur

Vlaamse schilderkunst 1885-1960Lezing

De aanleiding voor dit onderwerp was een tentoonstelling in het Noordbrabants Museum te Den Bosch in 2011. Uit de collectie van het Van Groeningemuseum uit Brugge werd werk getoond van onder andere James Ensor.

Tijdsduur: twee uur

Kees van DongenLezing

In 2010 was in museum Boymans Van Beuningen een expositie te zien van de Rotterdamse kunstenaar Kees van Dongen (1877-1968). De getoonde werken waren voornamelijk afkomstig uit de periode 1907-1914.

Tijdsduur: twee uur

Kandinsky en der blaue ReiterLezing

De directe aanleiding voor deze les was de gelijknamige tentoonstelling die te zien was in het Gemeentemuseum Den Haag.

Tijdsduur: twee uur

Jeroen Bosch 1450-1516Lezing

In 2016 zal uitgebreid worden stil gestaan bij de vijfhonderdste sterfdag van Jeroen Bosch. In zijn geboorteplaats Den Bosch zal het Noordbrabants Museum een grote ten­toon­stel­ling wijden aan het werk van deze bijzondere kunstenaar.

Tijdsduur: twee uur

Industrieel erfgoedLezing

De Van Nellefabriek in Rotterdam, de Veemarkthal in Den Bosch, het AKZO-complex in Ede, het station van Valkenburg, de pakhuizen van Amsterdam. Deze gebouwen en vele andere zijn iconen van de veelzijdige industrialisatie van Nederland.

Tijdsduur: twee uur

In de hoofdrol RembrandtLezing

Rembrandt is wellicht de meest bekende kunstenaar van alle tijden. Maar wat weet u zoal van hem en zijn werk?

Tijdsduur: twee uur