voorpagina
voorpagina
zoeken
voorpagina

Lezingenaanbod

Van Jongkind tot Oudenaarde

Wat hebben Grass, Beuys, PolkeLezing

en Ulay met elkaar gemeen?

Günter Grass is bij de meeste Nederlanders bekend als schrijver van een indrukwekkend aantal boeken. En wie nooit wat van hem gelezen heeft, kent mogelijk de film Die Blechtrommel.

Tijdsduur: twee uur

Johan MaelwaelLezing

De naam Johan Maelwael zal de meeste mensen niet echt bekend voorkomen. Dat kan van zijn neven niet worden gezegd; de gebroeders van Limburg zijn wereldberoemd door de getijdenboeken die zij maakten voor Jean, Duc de Berry.

Tijdsduur: twee uur

De PeredvizhnikiLezing

Russisch realisme

In Sint PetersburgIn formeren een aantal kunstenaars in 1870 een groep onder de naam Peredvizhniki. Vertaald naar het Nederlands betekent dat zwervers of trekkers. Zij zetten zich af tegen de gevestigde kunst en het officiële kunstc...

Tijdsduur: twee uur

Arp The Poetry of FormsLezing

Arp was een zeer veelzijdig kunstenaar. Omdat hij grensoverschrijdend dacht en op internationaal niveau werkte, kan hij beschouwd worden als invloedrijk en van belang tot op de dag van vandaag voor de beeldende kunst en vormgeving.

Tijdsduur: twee uur

Van goden en heldenLezing

De Griekse goden en helden zijn onsterfelijk geworden in de beeldende kunst. Mede dankzij de Romeinen werden zij een geliefd thema in de kunst van Europa.

Tijdsduur: twee uur

Realisme in de schilderkunstLezing

Van oudsher werd schilderen naar de werkelijkheid gewaardeerd. In de door het christendom gedomineerde middeleeuwen was het van belang de heilsgeschiedenis zo echt mogelijk te verbeelden.

Tijdsduur: twee uur

Oogappels van de tsarenLezing

Tsaren en adellijke families verzamelden verwoed de schilderijen van onder andere Rembrandt, Gerard Dou, Willem Heda en Bartholomeus van der Helst.

Tijdsduur: twee uur

De romantiek in het noordenLezing

De Romantiek beleefde haar hoogtepunt in de eerste helft van de negentiende eeuw. Het was een veelzijdige beweging die ontstond uit weerstand tegen de voortgaande industrialisatie en de wetenschap die daar de basis voor vormde.

Tijdsduur: twee uur

De PloegLezing

Omdat er in Groningen niet zoveel te doen was op kunstgebied dacht ik aan ontginnen en dus ook aan ploegen en vandaar de naam De Ploeg

Jan Altink

Tijdsduur: twee uur

Rubens, Van Dyck en JordeansLezing

De Hermitage in Amsterdam toonde in 2012 schilderijen en tekeningen van de Vlaamse meesters van de barok. Deze zijn afkomstig uit de Hermitage St. Petersburg.

Tijdsduur: twee uur